Az EU Bíróság előtt az Európai Szuperliga ügye

2022. augusztus 10. | Szerző: Baratta Ágnes

2022. július 11-én és 12-én az EU Bíróság nagytanácsa tárgyalást tartott az európai futballpiacot és a sport iránt érdeklődő közvéleményt 2021 áprilisában felrobbantó Szuperliga ügyében.
2021. április 18-án 12, az európai futball élvonalába tartozó labdarúgócsapat (az Arsenal FC, a Chelsea FC, a Liverpool FC, a Manchester City FC, a Manchester United FC, a Tottenham Hotspurs FC, a Real Madrid FC, az FC Barcelona, a Club Atlético Madrid, az AC Milan, az FC Internazionale és a Juventus FC) jelentette be egy új európai labdarúgóklubcsapat-tornához, az Európai Szuperligához történő csatlakozását. Az ötlet lényege szerint – az UEFA által szervezett Bajnokok Ligája riválisának szánt – Szuperligának 20 (ebből 15 állandó, saját jogú) tagja lett volna, amelyek két 10 tagú csoportban játszottak volna egymás ellen mérkőzéseket. A zárt klubtorna ötletét a tagállami labdarúgószövetségek és bajnokságok, valamint a futballrajongók egyaránt hatalmas ellenvetéssel fogadták. A bejelentést követően mind az Európai Labdarúgószövetség, az UEFA, mind a nemzetközi labdarúgószövetség, a FIFA komoly szankciókat jelentett be a részt vevő klubok és a Szuperliga eseményein pályára lépő játékosokkal szemben, például, hogy a Szuperligában játszó játékosok nem szerepelhetnek a saját országuk nemzeti válogatottjában. Ennek hatására alig három nap alatt az eredetileg részt venni kívánó klubok közül 9 visszalépett, így a Szuperliga a sajtóban mint nagy port kavart, de villámgyorsan elhalt kezdeményezésként lett elkönyvelve.
Három sztárcsapat, az FC Barcelona, a Real Madrid FC és a Juventus FC azonban kitartottak a kezdeményezés mellett. A Szuperligát létrehozó társaság, a European Superleage Company pedig pert indított az UEFA és a FIFA ellen a madridi kereskedelmi bíróság előtt, a tisztességes verseny szabályainak megsértésére, többek között tiltott kartellezésre és erőfölénnyel való visszaélésre hivatkozva, egyrészt a labdarúgócsapatok nemzetközi tornáinak szervezése, másrészt az e tornákhoz kapcsolódó jogok kereskedelmének piacán. Ez a madridi bíróság egyrészt ideiglenes intézkedéssel elrendelte, hogy az UEFA és a FIFA nem alkalmazhat szankciókat sem a Szuperligában részt vevő csapatokkal, sem azok játékosaival szemben, valamint nem akadályozhatják a Szuperliga szervezését, másrészt az EU Bírósághoz fordult előzetes döntéshozatalért. Az előterjesztett kérdések az UEFA és a FIFA szerepét vizsgálják az európai futballpiacon az uniós versenyjogi követelmények és a belső piaci alapszabadságok fényében, és lényegében annak megválaszolására irányulnak, hogy az UEFA és a FIFA kartellezik-e, illetve visszaél-e az erőfölényével akkor, amikor kizárólag a két szövetség által szervezett labdarúgótornák rendezését engedélyezi.
Az eljárásban 21 tagállam tett észrevételt, köztük Magyarország is, sajtóhírek szerint egységesen az UEFA és a FIFA álláspontját támogatva. A kétnapos EU bírósági tárgyalásról közzétett beszámolók szerint ugyanakkor a szintén a két szövetséget támogató Európai Bizottság aránytalannak tartja az UEFA és a FIFA által a játékosokkal szemben kilátásba helyezett retorziókat.
Ugyenezen beszámolók szerint Rantos főtanácsnok a tárgyalást követően december 15-re ígérte az indítványának a közzétételét. Kíváncsian várjuk, hogy születik-e az ügyben olyan, az európai futball működését és üzleti megoldásait alapvető jelleggel befolyásoló döntés, mint az 1995-ös Bosman ítélet, amelynek eredményeként el kellett törölni azt a szabályt, miszerint egy klubcsapat színeiben egy mérkőzésen legfeljebb három légiós léphet pályára. A következményeket ismerjük.

A borítóképen a szerző saját felvétele, amely a Zalaegerszegi TE és az eredetileg Szuperliga tag AC Milan 2022. július 23-i, 3-2-es ZTE győzelemmel zárult barátságos mérkőzésén készült Zalaegerszegen.

A blog cikkei tájékoztatásul szolgálnak, az abban foglaltak a szerző véleményét tükrözik és nem minősülnek jogi tanácsadásnak. Amennyiben a közzétett témák valamelyikében jogi tanácsadásra van szüksége, lépjen velünk kapcsolatba az info@baratta.hu címen.