EU Bíróság: csökkenthetik a kötelező átvételi árat a tagállamok az érvényben lévő szerződésekben – ha ennek lehetősége eredetileg is szerepelt a megújuló támogatás szabályai között

2021. május 18. | Szerző: Baratta Ágnes

2021. április 15-i ítéletében (C-798/18 és C-799/18 egyesített ügyek) az EU Bíróság azon olasz szabályozásra tekintettel értelmezte az uniós jogot, amely csökkentette a megújuló energiaforrások támogatását biztosító, érvényben lévő szerződésekben meghatározott kötelező átvételi árat, illetve csökkentette a kötelező átvétel időtartamát. A fotovoltaikus berendezésekkel villamos energiát termelőket hátrányosan érintő módosítás – a termelők választása szerint – vagy a kötelező átvételi árat és annak kifizetésre kerülő abszolút összegét nem csökkentve elnyújtotta a kifizetési időszakot, vagy az eredeti 20 éves támogatási időszak megtartása mellett csökkentette a kötelező átvételi árat.

Bővebben

Újabb érdekes devizahiteles jogértelmezés az EU Bíróságtól – a felek szerződésmódosítása kiküszöbölheti a tisztességtelenséget

2021. május 12. | Szerző: Baratta Ágnes

2021 április végén hozott ítéletében (C-19/20) az EU Bíróság a gdański regionális bíróság előterjesztésére arra a kérdésre kereste a választ, hogy orvosolhatja-e valamely fogyasztói szerződés tisztességtelenségét a felek szerződésmódosítása.

Bővebben

A főtanácsnok szerint jogszerűen semmisítette meg az OPAL-határozatot a Törvényszék

2021. március 30. | Szerző: Baratta Ágnes

Sánchez-Bordona főtanácsnok 2021. március 18-án tette közzé indítványát az OPAL-határozat megsemmisítése ügyében folyó eljárásban. Ebben úgy foglal állást, hogy a Törvényszék jogszerűen semmisítette meg a Bizottság 2016-os határozatát, ezért azt javasolja az EU Bíróságnak, hogy utasítsa el Németország fellebbezését.

Bővebben

Foci mindenhol – válogatás a közelmúlt futballal kapcsolatos EU bírósági ítéleteiből

2021. március 12. | Szerző: Baratta Ágnes

Az 1995-ös Bosman ítélet óta minden futballkedvelő tisztában van vele, hogy az Európai Unió Bíróságának ítéletei milyen meghatározó jelentőséggel bírhatnak e sportág szervezésére és működésére. Ugyan a közelmúltban hozott, a futballt érintő EU bírósági ítéletek talán nem ekkora horderejűek, mégis számos érdekességgel szolgálhatnak azok számára, akiket a futball és az uniós jog egyaránt érdekel, mint például e sorok íróját.

Bővebben

Megerősített devizahiteles jogértelmezés: a tagállami bíróságok nem módosíthatják a tisztességtelen szerződési feltételt

2021. március 05. | Szerző: Baratta Ágnes

Egy spanyol vonatkozású, 2021 februári végzésben (C-321/20) az EU Bíróság megerősítette, hogy amennyiben a tagállami bíróság megállapítja valamely fogyasztói szerződési feltételről, hogy tisztességtelen, nem jogosult azt módosítani. Ennek oka, hogy az EU Bíróság szerint nem bírna a kereskedőkre, szolgáltatókra nézve visszaható hatállyal a tisztességtelenség tilalma, ha a tagállami bíróságok jogosultak lennének az ilyen feltételeken változtatni.

Bővebben

1
|
2
|
3
|
4
|