Spanyolországi futballkluboknak nyújtott állami támogatások az EUB joggyakorlatában – tanulmányom a Sportjog folyóiratban

2022. január 20. | Szerző: Baratta Ágnes

A Sportjog folyóirat 2021. évi II-III. számában jelent meg tanulmányom a spanyolországi futballkluboknak nyújtott állami támogatásokról hozott EU bírósági ítéletekről. A tanulmányban a Bizottság által vizsgált intézkedések és azok EU Törvényszék, illetve EU Bíróság általi megítélésének bemutatása mellett kiemeltem az ügyek azon releváns elemeit, amelyek a valamilyen állami támogatásban részesülő vagy részesülni kívánó hivatásos labdarúgócsapatok számára relevánsak lehetnek.

A Bizottság 2016. július 4-én három határozatot hozott spanyolországi futballkluboknak nyújtott (állítólagos) állami támogatásokról. Az első határozat tárgyát az FC Barcelona, a Club Atlético Osasuna, az Athletic Club Bilbao és a Real Madrid CF számára kedvezményes társaságiadó-mérték formájában nyújtott támogatás képezte. Az EU Bíróság 2021 márciusi (fellebbezési) ítélete értelmében a Bizottság jogszerűen minősítette az intézkedést jogellenes állami támogatásnak. A második bizottsági határozat tárgyát a Real Madrid CF részére ígért, majd elmaradt telekátruházás miatt a madridi önkormányzat által a klubnak fizetett kompenzáció képezte. Az EU Törvényszék 2019 májusában megsemmisítette a Bizottság határozatát, mivel nem találta megfelelően bizonyítottnak az előny fennállását. A harmadik állami támogatás határozat a Valencia CF, a Hércules CF és az Elche CF által felvett hitelekért vállalt állami (autonóm közösségi kormányzati) garancia feltételeit vizsgálta. 2019 és 2020 márciusi ítéleteiben az EU Törvényszék ezeket a határozatokat is megsemmisítette, nyilvánvaló értékelési hiba, illetve az indokolási kötelezettség megsértése miatt. A Bizottság egyedül a Valencia CF ügyében hozott ítélettel szemben nyújtott be fellebbezést, amely eljárás jelenleg is folyamatban van.

A Sportjog 2021. II-III. száma és benne a tanulmányom elérhető a Jogkódex internetes jogi adatbázisban is.

A blog cikkei tájékoztatásul szolgálnak, az abban foglaltak a szerző véleményét tükrözik és nem minősülnek jogi tanácsadásnak. Amennyiben a közzétett témák valamelyikében jogi tanácsadásra van szüksége, lépjen velünk kapcsolatba az info@baratta.hu címen.