A főtanácsnok szerint jogszerűen semmisítette meg az OPAL-határozatot a Törvényszék

2021. március 30. | Szerző: Baratta Ágnes

Sánchez-Bordona főtanácsnok 2021. március 18-án tette közzé indítványát az OPAL-határozat megsemmisítése ügyében folyó eljárásban. Ebben úgy foglal állást, hogy a Törvényszék jogszerűen semmisítette meg a Bizottság 2016-os határozatát, ezért azt javasolja az EU Bíróságnak, hogy utasítsa el Németország fellebbezését.


Bizony, ahogy arról már korábban is tudósítottunk, a Törvényszék 2019. szeptember 10-i ítéletét nem a megsemmisített határozat kibocsátója, a Bizottság támadta meg, hanem az a Németország, amelynek területén az OPAL vezeték áthalad, és amelynek szabályozó hatósága kérte a Bizottságtól 2016-ban a vezeték mentesítésének feltételeként meghatározott üzemeltetési feltételek módosítását, így a kapacitáskorlát és a gas release kötelezettség eltörlését.
A nemrég közzétett indítványban a főtanácsnok egyetért a Törvényszékkel abban, hogy az energiaszolidaritás EUMSZ 194(1) cikkben rögzített alapelve jogokat és kötelezettségeket keletkeztet mind az EU, mind a tagállamok oldalán. Ebből pedig az következik, hogy amikor a Bizottság azt vizsgálja, hogy egy új földgázinfrastruktúrát érintő mentesítés megfelel-e az uniós jogi követelményeknek, igenis vizsgálnia kell a mentesítést az energiaszolidaritás elvére tekintettel, ami azt jelenti, hogy nem hozhat olyan döntést, amelyben teljesen figyelmen kívül hagyja egyes érintett tagállamok vagy régiók érdekeit.
A Törvényszék 2019 szeptemberi megsemmisítő ítélete következtében az OPAL-vezetékre jelenleg is az 50 %-os kapacitáskorlát érvényesül.

A blog cikkei tájékoztatásul szolgálnak, az abban foglaltak a szerző véleményét tükrözik és nem minősülnek jogi tanácsadásnak. Amennyiben a közzétett témák valamelyikében jogi tanácsadásra van szüksége, lépjen velünk kapcsolatba az info@baratta.hu címen.