Megerősített devizahiteles jogértelmezés: a tagállami bíróságok nem módosíthatják a tisztességtelen szerződési feltételt

2021. március 05. | Szerző: Baratta Ágnes

Egy spanyol vonatkozású, 2021 februári végzésben (C-321/20) az EU Bíróság megerősítette, hogy amennyiben a tagállami bíróság megállapítja valamely fogyasztói szerződési feltételről, hogy tisztességtelen, nem jogosult azt módosítani. Ennek oka, hogy az EU Bíróság szerint nem bírna a kereskedőkre, szolgáltatókra nézve visszaható hatállyal a tisztességtelenség tilalma, ha a tagállami bíróságok jogosultak lennének az ilyen feltételeken változtatni.

Valamely feltétel tisztességtelenségének tehát nem véletlenül az a 93/13/EGK irányelv által előírt jogkövetkezménye, hogy nem válthat ki joghatásokat.

A módosítás tilalma akkor is köti a tagállami bíróságot, ha a szerződés megkötésének idején a tagállami jog azt még lehetővé tette, és nem született még meg a módosítás meg nem engedhetőségét kimondó EU bírósági jogértelmezés.

A blog cikkei tájékoztatásul szolgálnak, az abban foglaltak a szerző véleményét tükrözik és nem minősülnek jogi tanácsadásnak. Amennyiben a közzétett témák valamelyikében jogi tanácsadásra van szüksége, lépjen velünk kapcsolatba az info@baratta.hu címen.