Messi összetéveszthetetlen – erősítette meg a „MESSI” védjeggyel kapcsolatban az EU Bíróság

2020. szeptember 17. | Szerző: Baratta Ágnes

Megerősítette az EU Bíróság a Törvényszék elsőfokú ítéletét, miszerint a világsztár futballista, Lionel Messi által bejegyeztetni kívánt „MESSI” európai uniós ábrás védjegy a sportoló közismertsége miatt nem téveszthető össze a kerékpáros felszereléseket gyártó olasz márkával, a MASSI-val.

Lionel Messi még 2011-ben kérte az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalát, az EUIPO-t, hogy a „MESSI” védjegyet és az azóta már mindenképpen jól ismert logót jegyezze be európai uniós védjegyként sporteszközökre, ruházati cikkekre és cipőkre. A bejegyzési kérelmet sérelmezte többek között a MASSI olasz kerékpáros sportmárka gyártója, arra hivatkozva, hogy a két megnevezés összetéveszthető. Az EUIPO helyt adott a felszólalásának, és nem jegyezte be a „MESSI” védjegyet, arra hivatkozva, hogy az rendkívüli módon hasonlít a „MASSI” szóvédjegyhez. A futballista az EU Törvényszéke előtt megtámadta ezt a döntést, és az Európai Unió Bírósága mind első, mind – a 2020. szeptember 17-i ítélet alapján – másodfokon számára kedvező döntést hozott, így jogerősen megsemmisítette az EUIPO határozatát. A Bíróság friss ítélete értelmében a Törvényszék jogszerűen ítélte meg úgy, hogy a futballista annyira közismert, nem csak a futballrajongók és a sport iránt érdeklődők között, de az átlagfogyasztók körében is, hogy az – a nagyon hasonló hangzás és írásmód ellenére – kizárja a két márka összetéveszthetőségét.

A blog cikkei tájékoztatásul szolgálnak, az abban foglaltak a szerző véleményét tükrözik és nem minősülnek jogi tanácsadásnak. Amennyiben a közzétett témák valamelyikében jogi tanácsadásra van szüksége, lépjen velünk kapcsolatba az info@baratta.hu címen.