Az uniós fúziókontroll-rendelet értelmezését érintő első előzetes döntéshozatal

2018. december 20. | Szerző: Baratta Ágnes

2017. szeptember 7-i, az Austria Asphalt és a Teerag Asdaga által létrehozni szándékozott közös vállalat versenyhatósági engedélyezése kapcsán hozott ítéletében az EU Bíróság kimondta, hogy a fúziókontroll-rendelet hatálya alá tartozó vállalkozások közötti összefonódás akkor jön létre egy korábban kizárólagos irányítás alatt álló vállalkozás feletti irányítás részleges átengedésével, ha az ily módon létrejött közös vállalat egy önálló gazdasági egység összes funkcióját ellátja.

Amennyiben egy már létező, önálló piaci jelenléttel nem bíró vállalkozásból úgy jön létre közös vállalat, hogy a korábbi kizárólagos irányítás helyébe közös irányítás lép, de a vállalat továbbra sem végez önállónak minősíthető piaci tevékenységet, a tranzakció legfeljebb az EUMSZ 101. cikke keretében értékelhető, de semmiképpen nem igényel ex-ante ellenőrzést.

Az ítéletről a Versenytükör 2017/2. számában megjelent cikkemet lásd:https://www.gvh.hu/pfile/file?path=/gvh/kiadvanyok/versenytukor/lapszamok/Versenytukor_201702&inline=true

A blog cikkei tájékoztatásul szolgálnak, az abban foglaltak a szerző véleményét tükrözik és nem minősülnek jogi tanácsadásnak. Amennyiben a közzétett témák valamelyikében jogi tanácsadásra van szüksége, lépjen velünk kapcsolatba az info@baratta.hu címen.