Megszületett az első EU bírósági ítélet, amely egy volt tagállam kötelezettségszegését állapítja meg

2024. március 25. | Szerző: Baratta Ágnes

Elmarasztalta az EU Bíróság az Egyesült Királyságot, amiért az országnak az Unióból való kilépését követően, de még abban az időszakban, amikor a volt tagállamot kötelezte az uniós jog számos rendelkezése, megszegte az ezekből eredő kötelezettségeit. A jogsértést az Egyesült Királyság, konkrétan annak a legfelsőbb bírósága, a Supreme Court azzal követte el, hogy a Brexitet követően alig két héttel elrendelte a Micula ügyben született ICSID döntés végrehajtását.

Bővebben

Megújuló forrásból termelt energia állami támogatása és a belső piac – a túlkompenzáció határokon átnyúló vizsgálata

2023. február 07. | Szerző: Baratta Ágnes

Kivételes alkalom, hogy olyan EU törvényszéki ítéletről számolhatok be, amelynek tárgyalásán tavaly júniusban volt szerencsém hallgatóként, személyesen részt venni, a Lexcellence szervezésében.

Bővebben

Szigorúbb megközelítés az állami forrásból finanszírozottság kérdésében – megerősítette az új joggyakorlatot az EU Bíróság

2023. január 27. | Szerző: Baratta Ágnes

A 2023-as év legelső EU bírósági ítélete rögtön egy igen jelentős jogértelmezést tartalmazott az állami támogatások EUMSZ 107(1) cikke szerinti első feltételéről, az állami forrásból finanszírozottságról.

Bővebben

EU Bíróság: a tagállami bíróságok nem rendelhetik el a Micula perben hozott ICSID ítélet végrehajtását és a megítélt kártérítés kifizetését, mert az ellentétes az uniós joggal

2022. november 30. | Szerző: Baratta Ágnes

A nemzetközi választottbíráskodás kontra uniós jog témakör leghíresebb és az uniós bíróságok előtt a mai napig folyamatban lévő ügye a Micula testvérek (és vállalkozásaik) ügye. Az adókedvezmény, amelynek megszüntetése miatt a kártérítési per az ICSID előtt zajlott, 1998 októberében került bevezetésre, az adókedvezmények visszavonása, amely miatt a választottbírósági eljárás indult, 2005-ben történt, az ICSID közel 164 millió eurónyi kártérítést megítélő döntése 2013 decemberében született, míg a kártérítés kifizetését Románia részéről tiltott állami támogatásnak minősítő bizottsági határozat 2015. márciusi.

Bővebben

Spanyolországi futballkluboknak nyújtott állami támogatások az EUB joggyakorlatában – tanulmányom a Sportjog folyóiratban

2022. január 20. | Szerző: Baratta Ágnes

A Sportjog folyóirat 2021. évi II-III. számában jelent meg tanulmányom a spanyolországi futballkluboknak nyújtott állami támogatásokról hozott EU bírósági ítéletekről. A tanulmányban a Bizottság által vizsgált intézkedések és azok EU Törvényszék, illetve EU Bíróság általi megítélésének bemutatása mellett kiemeltem az ügyek azon releváns elemeit, amelyek a valamilyen állami támogatásban részesülő vagy részesülni kívánó hivatásos labdarúgócsapatok számára relevánsak lehetnek.

Bővebben

1
|
2
|