Kérhető a fel nem használt energia árának megfelelő összegű kötbér a fix áras, határozott idejű energiavásárlási szerződés idő előtti felbontása esetén, de csak ha nem aránytalan

2024. január 30. | Szerző: Baratta Ágnes

A 2024-es év egyik első ítéletében a Bíróság úgy értelmezte a korábbi, már nem hatályos villamosenergia-irányelvet, miszerint azzal nem ellentétes az olyan szerződéses kikötés a fix áras, határozott idejű energiavásárlási szerződésben, hogy idő előtti felmondás esetén a felhasználó – aki nem háztartási fogyasztó és nem is olyan kisvállalkozás, akire kiterjednének a háztartási fogyasztókat megillető fogyasztóvédelmi rendelkezések – olyan mértékű kötbér fizetésére köteles, amely megfelel a lekötött, de fel nem használt energia szerződés szerinti árának. Az ilyen kikötés jogszerűségének ugyanakkor feltétele egyrészt, hogy világos, érthető és átlátható legyen, valamint, hogy a kötbér mértéke ne legyen aránytalan. Ellenkező esetben ugyanis a kötbér akadályozza a felhasználó szabad kereskedőváltását.

Bővebben

Kérhető-e a fel nem használt energia díjával azonos összegű kötbér a határozott idejű, fix áras energiavásárlási szerződés felhasználó általi, idő előtti felbontása esetén? – az EU Bíróság előtt a kérdés

2023. október 05. | Szerző: Baratta Ágnes

A tavaly nyári-őszi energiaválság drasztikusan érintette a felhasználók számos körének szerződéskötési lehetőségeit és szerződéses pozícióját. Mivel az új gázévre történő leszerződés időpontja gyakorlatilag egybeesett azzal az időszakkal, amikor a földgáz ára a holland gáztőzsdén az egekben volt, számos felhasználó találta magát abban a helyzetben, hogy alig talál olyan kereskedőt, amelyik egyáltalán hajlandó vagy képes számára szolgáltatni, és azt is csak a korábbihoz képest lényegesen magasabb, akár többszörös áron.

Bővebben

Mi lesz veled Északi Áramlat 2? – második rész

2022. július 27. | Szerző: Baratta Ágnes

Mi lesz veled Északi Áramlat 2? – tettem fel a kérdést 2020. szeptember 17-i blogbejegyzésemben arra reagálva, hogy egyrészt a Törvényszék elfogadhatatlannak minősítette a Nord Stream 2 keresetét a vezeték üzemeltetését az uniós gázpiaci szabályozás hatálya alá helyező irányelvvel szemben, másrészt, hogy a német szabályozó hatóság, a BNetzA elutasította a vállalatnak a vezeték mentesítésére irányuló kérelmét. Az eltelt közel két évben jelentősen megváltozott az Északi Áramlat 2 helyzete.

Bővebben

Nem volt megfelelő a német TSO-unbundling szabályozás – döntött az EU Bíróság

2021. szeptember 27. | Szerző: Baratta Ágnes

Szeptember 2-án az EU Bíróság megállapította Németország kötelezettségszegését amiatt, hogy nem megfelelően implementálta az úgynevezett harmadik energetikai csomag egyik központi elemét, a TSO unbundling szabályait, valamint, hogy túl szűken határozta meg a német energiahivatal hálózati hozzáféréssel és tarifa-meghatározással kapcsolatos hatásköreit.

Bővebben

Nem kellően független a német szabályozó hatóság a kormányzattól a tarifaszabályozási kérdésekben

2021. szeptember 27. | Szerző: Baratta Ágnes

A Németországgal szemben a harmadik energetikai szabályozási csomag nem megfelelő implementációja miatt indított kötelezettségszegési eljárásban az EU Bíróság kimondta, hogy sérti a villamosenergia- és a földgázirányelvben rögzített követelményeket, ha a kormányzat – és nem a német szabályozó hatóság – jogosult meghatározni a hálózatokhoz való hozzáférés és a kiegyenlítő szolgáltatások feltételeit.

Bővebben

1
|
2
|
3
|